Kyllä, AdSense on ihan aikuistenoikea nettimainonnan ohjelma Googlelta, joka maksaa mainostuottoa oikeina dollareina. Ei monopolirahaa, oravannahkoja tai epämääräisiä krediittejä, vaan oikeaa, käytössä olevaa valuuttaa. AdSense toimii.

Todennäköisesti haluat kysyä: ”Toimiiko AdSense minulle?” Tähän on vaikeampi vastata, ja suoralta kädeltä on vaikeaa antaa parempaa vastausta kuin ehkä. Se voi toimia haluamaasi tarkoitukseen, mutta jos olet kuullut AdSensestä ensimmäistä kertaa ja toivot nopeaa tuottoa, yksinkertainen vastaus on, ettei se tule toimimaan.

Vääriä odotuksia AdSensen käytöstä

AdSense ei ole mytologian runsaudensarvi tai Otto-automaatti: jos sillä haluaa tienata enemmän kuin muutaman sentin, se vaatii aikaa sekä runsaasti järkeviä tekoja. Googlen foorumit ovat täynnä käyttäjiä, joilla on ollut blogin yhteydessä AdSense vuosikausia, eivätkä he ole saaneet ensimmäistäkään maksua Googlelta.

Jos istut läppärin takana ja unelmoit äkkirikastumisesta rantatontteineen ja urheiluautoineen, sinun tulee tietää, että vain hyvin harvalla henkilöllä on internetin supertähteyteen vaadittavaa lahjakkuutta, persoonaa, omistautumista ja tuuria. Jokaista PewDiePien ruotsinkruunuja takovaa videota kohden on satoja tuhansia huomionkipeitä kopioijia: osa heistä saavuttaa menestystä, mutta suurin osa lojuu internetissä härskiintyneen putkitukoksen tavoin.

Kun tämä synkähkö aloitus on saatu pois alta, asian toinen puoli on, että suuri joukko ihmisiä pystyy ansaitsemaan elantonsa tuottamalla sisältöä ja mainostamalla sivustollaan. Sisällön avulla rahoiksi lyöminen onnistuu, sillä he ovat erittäin hyviä omalla alallaan ja pystyvät tuomaan paljon liikennettä sivustolleen.

Tällä ja tätä seuraavan artikkelin tarkoituksena on muokata epärealistisia odotuksia, mikä selittää masentavan aloituksen. Haluan myös edistää hyviä AdSense-käytänteitä, jotka voivat auttaa liikenteen muuttamisessa rahalliseksi hyödyksi sekä mainostulojen saavuttamisessa.

Mitä AdSense voi tehdä?

AdSense yhdistää Google-mainokset osaksi sivustosi sisältöä, jolloin mainokset näkyvät sivuillasi ja julkaisuissasi, ja kävijät voivat klikata niitä. Voit lisätä enintään kolme mainosta sivua kohti. Voit valita, millaisia mainoksia ja missä niitä näytetään, kun lisäät koodin haluamaasi paikkaan. Voit lukea mainosohjelmaan liittymisestä ja sen vaiheista Google AdSense-sivustolta, jossa prosessi on selitetty erittäin hyvällä ja selkeällä tavalla.

Google maksaa mainostuksesta joko klikkausten (click through rate = CTR) tai näyttökertojen – esim. kuinka monta kertaa mainos ladataan selaimessa – (cost per impression = CPI) perusteella. Tuoton matematiikka on periaatteessa yksinkertainen: mitä enemmän liikennettä sivulla käy, sitä enemmän tuottoa Google pulittaa.

Tähänkin tietysti liittyy oma monimutkaisuutensa. Eri mainosten antama tuotto voi vaihdella villisti: yhden klikkauksen antama tuotto voi yhtenä päivänä olla 3 senttiä, ja toisena päivänä 2 dollaria. Kaikki riippuu eri tekijöistä, kuten mainostaja, mainoksen tyyppi, hakusanat, kellonaika, kilpailun tiheys sekä muut yksityiskohdat. Tärkeää on myös muistaa, että Googlelta ei tule kuukausittaista tiliä: käyttäjän pitää saavuttaa 100 dollarin kynnys, ennen kuin tämä näkee ensimmäistäkään senttiä kaikkialla läsnä olevalta hakukoneiden yliherraltamme.

Yleissääntö on, ettet tule tienaamaan aluksi mitään. Ensimmäisiltä kuukausilta voit odottaa hyvin alhaista tuottoa, kuten 10 senttiä kuukautta kohti. Tuottosi riippuu kävijöistä ja klikkauksista, joten tulet tarvitsemaan kymmeniä- tai satojatuhansia päivittäisiä kävijöitä saadaksesi mainostuksesta kannattavan tulonlähteen. Useimmille bloggaajille 100 dollaria kuukaudessa on melko hyvä tuotto. Menestyneimmät bloggaajat tienaavat tuhansia dollareita kuussa, mutta sen pisteen saavuttaminen on vaatinut aikaa. Erinomaisen näkökulman aiheeseen on antanut bloggaaja Johnny B. Truant, ja suosittelen lämpimästi lukemaan hänen ajatuksensa aiheesta.

Tuottosi tietenkin paranee ajan myötä, kun sisältösi ja sivuston kävijämäärä kasvaa sekä mainosten kohdentaminen paranee: moni asiantuntija suosittelee kuitenkin pitämään kiinni pääelinkeinosta blogiharrastuksen rinnalla. Blogista voi kuitenkin saada kätevän pienen tulonlähteen, joka auttaa omien unelmien toteuttamisessa: näitä voivat olla vaikka etelänloma tai keski-iän kriisin lievittämiseksi ostettu harrikka.

Jos haluat lisätä blogisi rahavirtaa, sisällön ja sivuston optimoimiseen AdSensen avulla on erilaisia tapoja. Jatkamme tästä ensi kerralla ja esittelemme hyviä AdSense-käytäntöjä, joten nähdään silloin!